Telefon

900 72 555

E-post

post@skinclinicmolde.no

Myrabakken 2, Molde

Mandag-Fredag 10-16 Onsdager 10-20

Når sommeren endelig melder sin ankomst etter en lang vinter, er det fristende å tilbringe tid utendørs og nyte solen. Det er viktig å huske på at huden din kanskje ikke har vært utsatt for sterke solstråler på en stund. Med våren og sommeren kommer også sterkere UV-stråler, som kan føre til solbrenthet hvis man ikke er forsiktig. Solen gir mange helsefordeler, men overdreven eksponering kan resultere i solskader, hudkreft og tidlig aldring av huden.

For gravide kan huden bli mer sensitiv enn vanlig, noe som også gjelder i forhold til UV-stråling. UV-stråler fra solen deles inn i tre hovedkategorier: UVC, UVB og UVA. UVC-stråler stoppes av ozonlaget, mens UVB-stråler er de som forårsaker solbrenthet og kan bidra til hudkreft. UVB-stråling stimulerer også produksjonen av melanin, som gir oss brunfarge. Melanin fungerer som kroppens naturlige forsvar mot skadelige UV-stråler ved å absorbere og spre dem, noe som beskytter huden mot DNA-skader.

UVA-stråler går dypere inn i huden og kan føre til aldring, pigmentforandringer og hudkreft. Disse strålene kan også trenge gjennom vinduer, så selv innendørs kan du bli utsatt for UVA-stråling. Det er derfor viktig å bruke solkrem selv når du er inne.

Solbeskyttelse for gravide

Gravide anbefales å bruke solkrem med SPF 30 eller 50. Økt hormonproduksjon under graviditet, spesielt av østrogen og progesteron, gjør gravide mer utsatt for melasma. Melasma, ofte kalt “graviditetsmaske”, er brune eller grå-brune flekker som utvikler seg i ansiktet, vanligvis på kinnene, overleppen, pannen og haken. Sollys kan forverre melasma, så det er viktig for gravide å beskytte huden med høy SPF, solhatt og unngå overeksponering for sol.

Selv om melasma ofte forsvinner etter graviditeten, kan det vedvare eller bli kronisk. Behandling kan inkludere hudblekende produkter, kjemiske peeling, laserbehandlinger og andre alternativer, men det er viktig å konsultere med lege før behandling.

Sikker bruk av solkrem under graviditet

Diskusjoner om hormonforstyrrende stoffer i solkremer har vært mye omtalt. Forskningen er fortsatt pågående, men generelt sett anses solkremer som trygge når de brukes riktig. Noen kjemiske solfiltre, som oxybenzone og avobenzone, kan passere gjennom huden i små mengder. Selv om det ikke er bevis på at disse mengdene er skadelige for fosteret, velger noen gravide å bruke fysiske solfiltre som sinkoksid eller titandioksid. Det er også lurt å unngå solkremer med parfyme eller duftstoffer for å minimere risikoen for hudirritasjon.

Hvis du er usikker på hvilken solkrem som passer best, kan det være nyttig å rådføre seg med helsepersonell eller en hudlege. Her er noen anbefalte solkremer for gravide

Andre ingredienser

I tillegg til solkrem kan du med fordel forebygge solskader ved å bruke ingredienser som beskytter mot frie radikaler, styrker hudbarrieren, lysner huden og ingredienser som bidrar til at melaninet spres jevnere i huden.

Disse ingrediensene kan være:

  • Niaciamide
  • Azelainsyre
  • Melkesyre

Generelle soltips

  • Bruk en bredspektret solkrem med høy SPF
  • Påfør rikelig med solkrem og smør deg jevnlig
  • Unngå solarium
  • Begrens tiden du er ute i den sterkeste solen (kl. 12-15)
  • Bruk solbriller, caps og beskyttende klær
  • Drikk nok vann og hold deg avkjølt ved å oppsøke skygge eller ta en dukkert

Ved å følge disse rådene kan du nyte sommeren trygt, selv under graviditeten. Beskytt huden din og vær bevisst på solens påvirkning for å sikre en sunn og skadefri hud.

Anbefalte artikler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *